Hein Smedts
+31(0)613472930
brat@heinsmedts.com

Model Society

<   1/6  >
De openbare ruimte is volledig opgegaan in de handeling van het consumeren. De ruimte die niet direct verbonden is met deze functie wordt angstvallig in de gaten gehouden door camera’s. Stedelijkheid krijgt op deze manier een hele andere betekenis. De toenemende dichtheid van stedelijke gebieden zorgt nu voor een kunstmatig in stand gehouden commerciële ruimte. Deze ruimte wordt gevormd in de plint van de stedelijke volumes en wil zich zover mogelijk uitstrekken in de onbebouwde ruimte.

De nieuwe plint in het gebied is gegekanteld en staat nu als buffer tussen de A10 en het August Allebéplein. De commerciële plint van weleer is getransformeerd in een stapeling van lineraire ruimtes en haakt met zijn ontsluiting aan op de grotere doorstroom naar het centrum.

De vertikale plint is eenduidig, rechtlijnig en saai. Het programma is duidelijk: grootschalige commerciële ruimte. Hier kan de massa zich wanen in nieuwe stedelijkheid en het idee van vooruitgang.

Het aardvlak is weer leeg. De vrije ruimte doet weer denken aan het tuinstad-model waar de mogelijkheid bestaat om stil te staan en de ontmoeting toe te laten. De leegte zal in het begin nog moeten wennen, maar de stilte kan gezocht worden op de trappen van het theater. Vanaf hier is het ritueel van de massa te aanschouwen. De nieuwe openbare ruimte is het tegenovergestelde van de plint: de ruimte is meervoudig, diffuus uitdagend en bovendien biedt het ruimte voor interpretatie.


template joomla