Hein Smedts
+31(0)613472930
brat@heinsmedts.com

Enkeltje Utopia

<   1/5  >
(...) In tegenstelling tot veel jonge beeldende kunstenaars kennen jonge architecten de roots van hun vak en gaan ze gretig op in de razende werkelijkheid om hen heen. Bij hun geen wazige herinnering aan die verkeerd begrepen les aan de academie over de autonomie van de kunst, nee, er komt gelijk een stevige bak koffie op tafel.

(...) Ze hebben een hekel aan standaard oplossingen, zo zouden we eens moeten stoppen met het bouwen van steeds dezelfde doorsnee Biedermeierwoningen. Nieuwe methodes voor nieuwe oplossingen, daar gaat het om. BRAT is eigenlijk een laboratorium: een geniaal van gister dat vandaag tegenvalt, gaat zó overboord. Afgelopen zomer reisden ze door Rusland, dit jaar trekken ze door de VS. Huub: “Dan komen we waarschijnlijk met heel andere verhalen terug.” De eerste beloning voor hun ‘brandende architectuur’ is inmiddels binnen. Hein eindigde met een kritische revisie van het de A2-ondertunneling in Maastricht op de derde plaats bij de Euregionale Architectuur Prijs. Het onder de grond stoppen van een autoweg betekent dat je als stad je stedelijkheid ontkent, vindt Hein: “Dat was vroeger het mooie aan Luik, dat je er dwars door heen reed en daarmee de stad ook onderging.”

(...)Heins alternatieve tunnelplan laat halverwege een ondergronds plein zien in de vorm van een omgekeerde piramide, geïnspireerd door het ondergrondse plein van Bruce Nauman tijdens Skulptura 2007 in Münster. Gevolg: de stad erkent zijn eigen infrastructuur en de voorbijrazende automobilist denkt: “Hé, ik rij door Maastricht.”


(uit: Zuiderlucht 2, februari 2009, Wido Smeets)


template joomla